Wat is bmx


De basis
Houd je van snelheid actie en ben je niet bang om door de lucht te zweven? Dan is BMX helemaal jouw ding! Het is dé sport waarin snelle benen, behendigheid en een flinke dosis lef samenkomen. Lees hieronder meer om te kunnen beginnen.

 

Historie: Hoe is BMX ontstaan?
BMX is een relatief jonge sport binnen de wielersport. De sport ontstond toen Amerikaanse fietscrossers met hun kleine fietsen motorcrossbanen opzochten en sprongen maakten. BMX betekent dan ook Bicycle Moto Cross (de ‘X’ staat voor Cross). Toen de sport in de jaren '80 vanuit Amerika naar ons land overwaaide, ontketende dat een ware rage. In Nederland noemen we BMX ook wel fietscross. Sinds de Olympische Spelen van Peking 2008 is BMX een Olympische sport.

 

Hoe ziet een BMX-baan eruit?
BMX-wedstrijden rijd je op een baan vol hindernissen. Vergelijkbaar met een motorcrossbaan, alleen een stuk kleiner en korter. Een BMX-baan is meestal tussen de 300 en 500 meter lang. Om direct vanuit de start snelheid te maken, begin je op een startheuvel. Daarna volgen hindernissen als (dubbele) heuveltjes, kombochten en wasborden. Springend, sturend en zwevend bereik je uiteindelijk de finish.

En dan heb je nog maar één ronde gehad. Een BMX-wedstrijd bestaat altijd uit meerdere rondes (manches). Per manche staan er maximaal acht rijders naast elkaar aan het starthek. De eerste vier rijders gaan door naar de volgende manche.

 

Op welke fiets rijden BMX’ers?
Je rijdt op een kleine fiets, zodat je goed over de heuvels kunt springen. Elke rijder heeft zijn eigen startnummer. Verder draag je een integrale valhelm en bescherming aan je handen, knieën en ellebogen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

 

Welke BMX-wedstrijden zijn er?
Of je nu jong of oud bent, beginner of professional, voor elk niveau is er wel een BMX-wedstrijd. Zo kun je bij BMX-clubs terecht voor club- of interclubwedstrijden. Een prima manier om eens aan de wedstrijdsport te proeven.

 

Regionaal kampioenschap
Sinds 2024 zijn de afdelingenswedstrijden afgeschaft (voorheen waren er drie BMX-afdelingen: Noordoost, West en Zuid). In plaats van deze wedstrijden is het regionaal kampioenschap gekomen.

 

Nationale BMX-wedstrijden/TopCompetitie
Nationale wedstrijden zijn weer een stap hoger dan regionale wedstrijden. De TopCompetitie (TC) is hier een goed voorbeeld van. In deze competitie rijd je een aantal Nederlandse wedstrijden en strijd je voor een hoge plek in het klassement.
Een hoogtepunt in het BMX-seizoen is het Nederlands kampioenschap. De winnaars flitsen het hele seizoen in het rood-wit-blauw over de baan! Daarnaast kun je elk seizoen samen met je clubgenoten strijden om het Nederlands Kampioenschap Clubs.

 

Internationale BMX-wedstrijden
In de belangrijkste wedstrijden neem je het op tegen renners uit de hele wereld. Zo kun je deelnemen aan de European Leaque-wedstrijden, Europese kampioenschappen (EK), wereldbekerwedstrijden en wereldkampioenschappen (WK).