Bescherming


Kleding
Voordat je op pad gaat mag je je kleding niet vergeten. Een heel belangrijk onderdeel van je kleding is de bescherming die je onder je kleding draagt. Verder dragen BMX'ers vaak stoere kleding. Wijd vallende gekleurde shirts en (motor)crossbroeken behoren tot de standaard fietscross outfit. Als je begint heb je al deze kleding nog niet nodig, al kan je deze misschien al wel lenen. Zorg er vooral voor dat je kleding aan hebt die lekker zit, je niet hindert bij het fietsen en die vies mag worden.

 

Voor de extra veiligheid kan je ook een bodyprotector dragen. Dat is een mouwloos vest dat je wervelkolom en organen beschermt bij een val. Een bodyprotector sluit goed aan op je lichaam, dus je voelt hem niet zitten. Ook kan je nog een leatch-brace dragen, die je nek beschermt.

 

Schoenen
Er bestaan aparte wielrenschoenen, met een harde zool en een plaatje dat je vastklikt in een apart pedaal dat erbij hoort. Hierdoor blijf je vastzitten in je pedaal en gaat alle kracht efficient naar je pedalen. Hierbij bestaat er ook nog verschil tussen wegpedalen en offroadpedalen, waarbij je bij offroadpedalen makkelijker in- en uit kunt klikken en het ook aan twee kanten van het pedaal kan. Als je net begint kun je ook met stevige sportschoenen fietsen. Je zit dan niet vast aan het pedaal, waardoor je daar nog niet over na hoeft te denken. Let op: tot je 13e mag je in verband met veiligheid nog geen klikpedalen gebruiken.

*TIP     Schoenen met klitteband, zodat de veters niet in cranks vast komen te zitten.
*TIP     Kunstgrasschoenen voor extra grip op de pedalen door de kleine noppen.

 

Helm
Bij het BMX'en draag je ter bescherming een full-facehelm. Deze helm beschermt niet alleen je schedel, maar ook de rest van je gezicht. Ook deze kan je meestal eerst lenen van je vereniging. Als je een helm koopt, dan is het verstandig een nieuwe helm te kopen. Dan weet je namelijk zeker dat de helm nog niet beschadigd is en hij je hoofd goed beschermt. Een helm hoeft niet duur te zijn, maar let er wel op dat deze goed past en niet te klein, maar ook zeker niet te groot is.