Competities


Als je in de BMXsport actief bent kun je gaan deelnemen aan verschillende competities

bestaande uit:

 

Clubkampioenschap

Clubwedstrijden worden gehouden voor het plezier, en ook om de onderlinge eens de competitie aan te gaan.  Schrijf je dus eens in en maak een laagdrempelige wedstrijd mee op onze eigen baan!! 

 

Noord-Holland Cup

De Noord-Holland Cup (NHC) wordt door enkele verenigingen onderling georganiseerd. De NHC`s worden verreden over (x aantal) wedstrijden die door de clubs worden georganiseerd uit Noord-Holland. Aan het einde van deze wedstrijden volgt een prijsuitreiking van het klassement.

Bij de NHC wedstrijden neem je deel met het basislidmaatschap van de KNWU. Wel moet je dan via MijnKNWU zelf een stuurbordnummer aanvragen. Voor onderstaande wedstrijden dien je zelf een extra wedstrijdlicentie aan te vragen via MijnKNWU.

 

BMX West-Nederland Competitie

Tussen de clubs uit het westelijk deel van Nederland wordt een onderlinge kampioenschap verreden.

Alleen leden van de BMX clubs uit dit deel van Nederland kunnen hieraan deelnemen. De wedstrijden worden meestal verreden op de zondagen. De clubs regelen zelf vanaf welke leeftijd je mee mee mag doen met deze wedstrijden. In principe is dit vanaf 4 jaar. Deelnemers moeten wel in het bezit zijn van een KNWU basislidmaatschap of licentie.

 

Regionaal Kampioenschap

Regionale Kampioenschappen worden verreden binnen de regio Zuid, Noord-Oost en West. 

Alleen leden van de BMX clubs uit de betreffende regio kunnen hieraan deelnemen. Deelnemers moeten in het bezit zijn van een KNWU basislidmaatschap of licentie.

 

Top Competitie

De BMX Topcompetitie wedstrijden (ook wel TC wedstrijden genoemd) zijn wedstrijden die op landelijk niveau worden verreden. Als je wilt deelnemen aan deze wedstrijden moet je minimaal 5 jaar zijn en in het bezit zijn van een KNWU licentie. Inschrijven voor een Topcompetitie wedstrijd doe je op de wedstrijdlocatie.

 

Nationaal Kampioenschap

Voor deelname aan het KNWU NK BMX moet je jezelf kwalificeren. Daarnaast dien je jezelf in te schrijven via mijnKNWU. Wanneer de inschrijving gesloten is zullen de beste rijders uit de BMX Kwalificatie ranglijst, op basis van de criteria die de KNWU heeft vastgesteld, worden uitgenodigd. Aanmelden is dus geen garantie voor deelname aan de wedstrijd. Je mag vanaf 5 jaar meedoen, mits je gekwalificeerd bent en in het bezit bent van een KNWU licentie.

 

Nationaal kampioenschap clubs

Vanaf 2018 wordt het NKC los georganiseerd door de KNWU. Deze wedstrijd staat open voor alle bij de KNWU geregistreerde BMX-renners (inclusief basisleden).

 

UEC Europees Kampioenschap

Voor deelname aan het UEC Europees Kampioenschap moet je jezelf in de Challenge klassen kwalificeren op basis van de BMX Kwalificatie ranglijst (Boys/Girls t/m 16 jaar; Men/Women vanaf 17 jaar; Cruiser alle leeftijden). De klassen Men/Women Junior en Men/Women Elite kunnen zich zonder een kwalificatie inschrijven voor het Europees Kampioenschap. Het maximaal aantal inschrijvingen per land per klassen is 16 rijders. Bij meer ingeschreven rijders worden rijders geselecteerd voor deelname door de sporttechnische staf van de KNWU. De minimale leeftijd voor deelname is 7 jaar en je moet in het bezit zijn van een KNWU licentie.

 

UEC BMX European Cup

De UEC BMX European Cup wedstrijden (voorheen EK-Ronden) worden georganiseerd door de Europese Wielerbond (UEC). De wedstrijden worden door heel Europa georganiseerd.

Je hoeft niet gekwalificeerd te zijn om mee te doen en je kan jezelf inschrijven via mijnKNWU. De KNWU verzorgt de inschrijving van de Nederlandse deelnemers bij de organisatie van de betreffende wedstrijd. Deadlines die de UEC communiceert m.b.t. de inschrijving zijn niet van toepassing op de Nederlandse rijders. De op deze pagina beschreven inschrijfprocedure is van toepassing op de Nederlandse rijders. In de technische gids van de organisatie staat vermeld of er een nummerbord wordt verstrekt of dat je deze zelf dient aan te schaffen. Meer informatie over de UEC wedstrijden van je op de UEC website.

 

UCI Wereld Kampioenschap

Voor deelname aan het UCI Wereld Kampioenschap moet je jezelf in de Challenge klassen kwalificeren op basis van een BMX Kwalificatie ranglijst (Boys/Girls t/m 16 jaar; Men/Women vanaf 17 jaar en Cruisers in alle leeftijden). In de Championship klassen Men/Women Junior en Men/Women Elite worden rijders geselecteerd voor deelname door de sporttechnische staf van de KNWU. Indien rijders geselecteerd zijn in de Championship klassen maken zij tijdens het Wereld Kampioenschap deel uit van de Nationale BMX selectie, onder aanvoering van de Bondscoach(es) BMX.

Je mag vanaf 5 jaar meedoen, mits je in het bezit bent van een KNWU licentie.